sv smart consult

В какво да вложим парите си при инфлация?

влагане на пари при инфлация
В днешно време много хора се питат „В какво да вложим парите си при инфлация?“. Това е изключително релевантен и интересен въпрос. 
В днешната тема ще обсъдим инфлацията и това дали е уместно да инвестираме спестяванията си, както и къде и защо да го направим. 

👉 Нека започнем с това какво е инфлация. На кратко (цитат от finansovagramotnost):

“Инфлацията е количествена мярка, която измерва темпа на увеличението на цената на осреднена потребителска кошница от продукти и услуги за определен период от време. Често изразена в проценти, инфлацията показва намаляването на покупателната способност на националната валута. Когато цените се покачват, те започват да влияят на качеството на живот на населението и отговорните монетарни институции, най-често централната банка на държавата, вземат мерки, за да поддържат инфлацията в рамките на допустимите граници и да предпазят икономиката от трусове.”
 

👉 Какво означава това за спестяванията ни?

Ако имаме спестявания, които съхраняваме статично, например в банков депозит, то заради инфлацията реалната им стойност намалява. Това от своя страна значи, че е хубаво да работим със спестяванията си, или по-скоро да оставим те да работят за нас, след като ги инвестираме правилно.
 

👉 Инфлацията не бива да ни спира да работим с парите си.

Много от нас изпитват несигурност когато избираме в какво да инвестираме, за това ще изброим два от по-сигурните начини да вложим спестяванията си.
Покупка на недвижим имот
Покупката на недвижим имот с цел отдаване под наем е една страхотна инвестиция на нашите спестявания. Хората се нуждаем от покрив над главата си и поради тази причина жилищните наеми, каквито и да са те, ще продължават да съществуват, както и да нарастват спрямо инфлацията. Покупката на имот с цел отдаване под наем ни осигурява стабилност. Това е най-добрата защита от инфлация, но и ежемесечен пасивен доход.
Не всеки ще има достатъчно спестявания, които да вложи в покупката на имот, за това има и друг начин, а именно имотна инвестиция чрез фондовите пазари. Такъв вид инвестиция можете да направите например чрез покупка на акции на компании за недвижими имоти.
Друг тип по-сигурни инвестиции бихте могли да направите в дадена суровина, като например златото.
Инвестицията в злато е много популярен метод за “борба” с инфлацията. Това е, защото то е запазило стойността си през годините, заради своята рядкост.
Ще се радваме да чуем в какво обичате да инвестирате. Не се колебайте да се свържете с нас ако имате нужда от счетоводна и финансова помощ.