sv smart consult
  • Начало
  • Статии
  • Данъци при печалба от криптовалути. Какво трябва да знаем?

Данъци при печалба от криптовалути. Какво трябва да знаем?

Данъци при печалба от криптовалути
Криптовалутите са все по-нашумяла тема през последните години. В днешната кратка публикация ще обърнем внимание на дължимите данъци при печалба от криптовалути.
Все повече и повече хора се интересуват и влагат средства и време в следене на крипто борсите, надявайки се на висока печалба. Сред най-известните криптовалути са Bitcoin, Ethereum, Litecoin и други.

Те са децентрализирана дигитална валута, средство за размяна базирано на Блокчейн технология.

Употребата на такава дигитална валута неминуемо доведе и до множество критики, а причините са почти безброй- незаконни действия, укриване на данъци, застрашаване на кеш валутата и много други.
Контролът върху криптовалутите е строго индивидуален и варира от държава до държава, като някои са доста консервативни и са въведени строги регулации следящи движенията и ползването им.
 
В България плащането и притежанието на криптовалути е напълно легално, сделките се третират като сделки с финансови активи и подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация.

Всяка реализирана печалба се облага с данък върху общата годишна данъчна основа.

Печалби реализирани от юридически лица подлежат на облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане и биват освободени от ДДС.
Имайки предвид изброените неща възникват въпроси като как и кога тези печалби трябва да се декларират и какъв е процентът данък, който се дължи. НАП приема, че борсовите печалби подлежат на данъчно облагане и следят спазването на Българското законодателство.
Съществуването на криптовалути изисква хората, които ги ползват и техните счетоводители и да бъдат информирани и наясно с нужното счетоводно отчитане и данъчно облагане, за да не стават грешки и излишни усложнения.
Ако имате нужда от помощ с декларирането на данъци при печалба от крипто пазара, не се колебайте да се свържете с нас още днес.