sv smart consult
  • Начало
  • Статии
  • Как да направим по-икономично пазаруването при постоянно покачващите се цени на хранителните стоки?

Как да направим по-икономично пазаруването при постоянно покачващите се цени на хранителните стоки?

икономично пазаруване

Цените на хранителните стоки у нас се покачват с рекордни темпове, за съжаление това допринася за цялостната инфлация афектираща и другите индустрии. Пазаруването на хранителни стоки се нарежда на едно от първите места като основен и неизбежен разход за всяко домакинство. Днес сме ви подготвили няколко лесни идеи как може да направим пазаруването на хранителни стоки по-икономично, за да може да спестяваме дори и по време на инфлация: 

  • Водете си списък 

Воденето на пазарен списък е чудесна идея, гарантираща ни, че когато влезем в магазин ние няма да се лутаме, а ще купим само това, от което всъщност имаме нужда, а не безцелно пазаруване на стоки, които няма как да съчетаем в готвенето или вече имаме такива в хладилника. Най- добрия вариант е да организираме списъка си според ястията, които искаме да сготвим, няма значение дали списъкът ще е дигитален, на нашия смартфон или пък по-традиционен, собственоръчно написан на лист. По този начин определено ще можете да спестите пари, а даже и време. 

  • Предпочетете плащания в брой 

Плащането в брой ни помага да визуализираме парите, които харчим, за разлика от плащанията с карта, телефон, smart  часовник и тн. Когато плащаме дигитално ние разбираме каква сума даваме, но е доста по-трудно да направиш тази визуализация, която получаваме плащайки в брой и по този начин да проумеем колко пари харчим всъщност. 

  • Следете седмичните промоции

Вече почти всеки хранителен супермаркет разполага с хартиени и онлайн брошури информиращи ни за седмичните промоции. Следейки ги лесно може да набележим от какво имаме нужда и да го купим на по-ниска цена. Можем много лесно да планираме менюто, което искаме да приготвим за следващите дни и всъщност да изчислим колко пари спестяваме, купувайки стоките на промоция, а не на техните редовни цени. 

  • Правете си груба сметка докато пазарувате 

Не е нужно да изчислявате до стотинка на каква стойност са продуктите в количката ви, водейки си груби сметки вие може постоянно да знаете около каква сума се движите и дали тя не надхвърля бюджета, който сте си определили за пазар. Може дори да използвате калкулатор при нужда от по-точни сметки. 

  • Изберете продуктите на по- долните рафтове 

Много от магазините използват следния маркетинг трик- позиционират по-скъпите продукти на нивото на очите, а по- евтините на по-долните. Следвайки тази логика, може да следите и по-горните рафтове, защото понякога там може да откриете разновидни марки на търсения от вас продукт, които да са на доста по- достъпни цени. 

А вие използвате ли и други малки хитрини, с които да направите пазаруването по-икономично, ако да, ще се радваме да споделите с нас. Нашия екип ви пожелава успешен и ползотворен ден!