Инвестиции в злато, има ли смисъл?

инвестиции в злато

От векове хората инвестират пари в злато, защото през годините то се е наложило като една от най-добрите инвестиции, които може да направим, най вече тази на нови златни монети. Причината за това е фактът, че монетите са с висока чистота и притежават нумизматична стойност. 

В момента се говори за спад на цената на златото, за разлика от периода 2019-2020, когато цената беше значително завишена. За много хора сега е идеалният момент за покупка на злато, но трябва да бъдем изключително внимателни, взимайки под внимание колко дълго ще се задържи този спад в цената и дали всъщност този спад няма да навреди на финансите ни в дългосрочен план, вместо обратното. 

Добра идея,  за която всеки може да се замисли е работа с инвестиционен консултант и търговията на инвестиционните пазари.

Хубавото на това е, че дори не се налага да притежаваме дадения актив материално, но това разбира се трябва да се случва под контрола на съответните регулаторни органи във всяка държава и човек да има знанията как да го прави, защото в противен случай просто може да загуби пари и то не малко. Премахвайки нуждата да притежаваме физически златото като актив ни спестява доста рискове, като това, че златото може да бъде откраднато, но и доста разходи, защото не се налага да го застраховаме и да мислим къде да го съхраняваме. Тук е важно е да споменем,  че инвестиционното злато е 24-каратово, а бижутерското често е 14-каратово. 

Интересен факт е, че в момента държавата на Балканите, която най- много изкупува злато е Сърбия. От 2013 насам Сръбския златен резерв се е увеличил с 20,7 тона, като общия обем на валутния резерв в момента е около 36 тона, или стойността на 1,7 милиарда евро. България се нарежда на 53-та позиция от 132 държави по обем на златните си резерви. 

Ако все пак сте решили, че искате да инвестирате във физическо злато, трябва да имате предвид, че онлайн пазарът е пълен с фалшиво злато и има значителен ръст на измамите при златните монети и кюлчета. Фалшификатите се продават предимно в социалните мрежи. За да бъдат избегнати такива, експерти от бранша съветват внимателно да проверяваме търговците, дали притежават нужните регистрации и сертификати. 

Надяваме се, че статията ни ви е била полезна, следете ни за още полезна информация и новини. Нашият екип ви пожелава прекрасен ден!