sv smart consult
  • Начало
  • Статии
  • Лесно оптимизиране на бюджета на вашия малък или среден бизнес

Лесно оптимизиране на бюджета на вашия малък или среден бизнес

оптимизиране на бюджет

Правилното оптимизиране на бюджета на вашия бизнес е от ключово значение за растежа и успеха на вашата фирма, ето защо ние от Sv Smart Consulting решихме да напишем тази статия за вас.

Първата стъпка, която трявбва да предприемете е определянето на годишния бюджет, т.е. с колко пари разполагате за заплати на вашите служители, колко пари са нужни за комунални услуги, колко може да отделите за реклама и друго, което помага на растежа и развитието на вашия бизнес.

Липсата на успешна стратегия за бюджетиране може да доведе до сериозни загуби и дори до фалит, защото определянието на бюджета само по себе си не е достатъчно, това е и една от главните грешки, които малките и средни бизнеси правят. За успех са нужни правилна годишна стратегия и укрепване на бюджета, когато се налага. Големите бизнеси разполагат с цели отдели от хора, които следят фирмения баланс на приходи и разходи постоянно, докато при малките и средни бизнеси в повечето случаи всичко се свежда до управителя на фирмата.

Затова, най-добрата стратегия за бюджетиране на малък и среден бизнес е ползването на бюджет в брой въз основа на текущи сметки. Това налага създаване на текущи сметки за всеки от бюджетите ви. За да не губите от постоянно финансиране на различни сметките, вие може да натрупате всичките си депозити в една сметка и да финансирате бюджетите си на всеки две седмици или дори веднъж месечно. Това драстично ще помогне, а дори и улесни вашето бюджетиране, защото тогава лесно може да видите дали имате бюджет в сметката си за тийм билдинг на вашите слижители или не, също така няма да ви е нужно да се  чудите дали тези пари са определени за нещо друго, което сте пропуснали.

Оптимизирайки бюджета на вашата компания, винаги мислете дали всъщност имате нужда от дадени разходи или някои неща могат да изчакат, защото не са толкова неотложни. Например, виждате, че имате бюджет за електронна система с 50 акаунта, но вашата фирма в момента разполага с 30 служители, в такъв случай е най-добре на този етап да платите за 30 акаунта, защото след това винаги може да ъпгрейднете своя пакет, но няма да трябва да плащате за 20 неизползваеми акаунта.

Надяваме се, че информацията е била полезна за вас, следете ни за още съвети и новини. Нашият екип ви пожелава успешен ден!