sv smart consult

Можем ли да изчислим индивидуалната си инфлация?

изчисляване на личната инфлация

Нарастващите инфлация и разходи през последните няколко месеца, карат все повече хора да се питат как да оптимизират разходите си.

Повечето експерти препоръчват да направим подробна разбивка на месечното потребление. За наше улеснение Националният статистически институт дава възможност за изчисляване на индивидуалната инфлация, чрез калкулатора, който може да бъде намерент тук.

Традиционно, Националният статистически институт предоставя месечни и годишни нива на инфлация.

И двете се изчисляват въз основа на средната, така наречена, потребителска кошница. Това обаче не важи за различните домакинства, тъй като техният начин на живот се основава на различно потребление.

Ето защо експертите препоръчват да започнете с подробна разбивка на разходите си всеки месец.

Това означава, че ако излезем от супермаркета със стока на стойност 100 лв., можем да напишем подробно коя част от нея е храна, хигиенни материали, кафе и т.н.
От една страна, това ще ни помогне да елиминираме ненужните разходи за стоки, които ни изкушават, а от друга – да следим промените в цените на всеки необходим продукт или услуга, които консумираме.

Това може да стане с персоналния калкулатор за инфлация на Националният статистически институт, разработен през вече далечната 2010 г. В него стоките са групирани и можем да проследим например инфлацията на храните и безалкохолните напитки, които консумираме.

Месечните и годишните графики ще показват отклонението на нашата индивидуална инфлация от средния изчислен индекс, което от своя страна трябва да ни помогне да планираме по-добре бюджета си.

А вие опитвали ли сте да изчислите личната си инфлация?