sv smart consult
 • Начало
 • Статии
 • Видове финансови пазари и заслужава ли си да правим инвестиции в тях?

Видове финансови пазари и заслужава ли си да правим инвестиции в тях?

финансови пазари

Съществуват различни видове финансови пазари, които биват разделени според степента на централизация, различните търгувани финансови инструменти и етапът на цикъла на ценни книжа.

Но кои са основните видове финансови пазари, в които човек може да инвестира пари? 

Това са първичните финансови пазари, при тях се извършва пласиране на ценни книжа, когато те се срещат за първи път с потенциални инвеститори.
При вторичните финансови пазари ценните книжа могат многократно да сменят собствениците си и според тяхната централизация съществиват два типа финансови пазари- борсови и извънборсови пазари. Борсовите пазари са фондовите борси, на тях могат да търгуват само членове на борсата и то под строги правила. При извънборсовите пазари търговията се извършва по електронен път между различни участници и доставичици.

Според спецификите на различните финансови инструменти, финансовите пазари се разделят на: 

 • Форекс- Foreign Exchange или валутен финансов пазар, това е и най- големият финансов пазар, който съществува.
 • Паричен пазар– С него оперират основно банките, на него се търгуват краткосрочни дългови финансови инструменти. 
 • Фондов пазар – на него се търгува основно с акции, облигации и ETF-и
 • Пазар на криптовалути– Доста нашумял пазар в последните години, на него се търгува предимно с Биткойн, Етериум и други. Това е и най-младия финансов пазар. 
 • Пазари на суровини- включват търговия със злато, сребро, земеделски суровини, петрол и други. 
 • Ипотечни пазари- това са дългосрочни заеми за покупка на имот 
 • Пазари на деривати– включват търговия с фючърси, договори за разлика и други.
 • Застрахователни пазари– създадени са за частни застрахователни дружества. 

Съществуват много причини, поради които може да решите да инвестирате във финансовите пазари, като например високата им ликвидност, защита от инфлация на съществуващ капитал, възможност за капиталови печалби, нулеви лихви по банкови депозити и други.

Повечето платформи предлагат търгуване с минимален начален капитал и в същото време предлагат множество финансови инструменти. 

Разбира се не може да не споменем рисковете, които съществиват при подобен вид търговия. Все пак, нека не забравяме, че става въпрос за инвестиция, а при всяка една има възможност да загубим пари. Пазарите могат да бъдат лесно засегнати от политически и икономически промени и конфликти, като това може да засегне цените на финансовите активи, които притежавате, но и не само. Съществуват множество фактори, които оказват влиание на цените, като високата волатилност на някои активи и други. 

В заключение може да кажем, че всяка една инвестиция си заслужава, когато знаете какво правите, информирани сте за рисковете и постоянно се информирате за движението на пазарите, инфлацията и текущото световно състояние. 

Надяваме се, че статията е била полезна за вас, следете ни за още интересна информация, свържете се с нашия екип при нужда от счетоводна консултация: https://svsmartconsulting.com/ Можем да посрещнем адекватно нуждите на индивидуални и корпоративни клиенти от всички бизнес ниши и сфери на дейност.