Неволни Финансови Грешки, Които Водят До Загуба На Пари

финансови

В днешната статия ще разгледаме потенциални финансови грешки, които повечето хора дори да не осъзнават, че извършват, а те могат да костват загубата на пари и то не малко.

За някои хора често възникват парични проблеми тъй като те съзнателно или не, управляват неправилно личните си финанси. Тук ще разгледаме някои от основните грешки, които могат да бъдат допуснати при управлението на бюджет:

На първо място няма как да не поставим безотговорното харчене, за неща които дори не ни трябват.

Почти всеки човек се е поддавал на неразумни желания от типа на “Знам че имам достатъчно от даден продукт, но не пречи да си купя още едно” или пък се подлъгваме по лъскави промоции, убеждаващи ни, че купувайки си дадено нещо ние не само, че не харчим кой знае какво, ами дори спестяваме.

Купуване на неща с цел да впечатлите другите.

Колкото и странно да звучи, замислете се дали това не се е случвало и на вас. Директен пример е този със скъпите маркови дрехи, скъпите смартфони и коли, които вършат същата работа като тези в средния клас. Да, не отричаме, че продуктите във високите класове могат да обещаят по-добри параметри и по- голяма издръжливост, но нека не забравяме, че това не винаги е гаранция за качество, при все че много от продуктите днешно време се произвеждат в едни и същи фабрики, но под различни имена и марки.

Купуване на книги, които никога няма да прочетете.

Това е само един малък пример за невинна финансова грешка, която много хора допускат. Най-доброто решение е да купувате книги или други книжа, когато вече сте прочели тези, които имате. Да не говорим, че по този начин дори може да изкарате пари продавайки вече прочетените такива.

Ежедневно купуване на кафе от магазини.

Правейки това ежедневно, човек не осъзнава колко всъщност харчи годишно. Вместо това може да инвестирате пари в кафе машина, която ще ви върши отлична работа в ежедневието, дори може да ползвате to-go чаша, за да си взимате кафе за работа и за навън като цяло.

Ежедневно ядене навън.

Ако сте яли навън повече от два пъти седмично, помислете дали да не ядете само веднъж седмично или веднъж на две седмици. Ще оцените повече храненето навън и ще се учудите колко пари можете да спестите. Да не забравяме и факта, че домашно сготвената храна е много по- здравословна от тази, която се предлага навън и то с много по-голяма надценка от реалната и цена в магазина.

Плащане за много повече телевизионни канали от колкото всъщност гледате.

Помислете добре за програмите, които ежедневно следите и вижте дали в пакета, за който плащате всъщност няма много повече от колкото ви трябват. Ако това е така, проверете дали няма как да минете на по- нисък и евтин пакет.

Това са само няколко малки примера, за които може да се замислите, със сигурност има още много неща, за които всеки от нас губи пари в ежедневието си. Опитайте се да ги минимализирате и ще откриете, колко по-финансово стабилни и независими ще станете.