sv smart consult
  • Начало
  • Статии
  • Какви са разходите, за които трябва да се подготвим при покупка на имот?

Какви са разходите, за които трябва да се подготвим при покупка на имот?

покупка на имот

Като говорихме и в предната ни статия „Имоти по време на инфлация“ за сега покупката на имот остава една от най-надеждните дългосрочни инвестиции. На много хора им се налага да прибегнат до ипотечен или потребителски кредит ако имат определена сума пари за самоучастие, която обаче не е достатъчна да покрие цялата цена на имота. Има и
случаи, в които желаещите да закупят жилище не разполагат с никакви спестявания и готови пари, които да вложат от тяхна страна, затова в тези случаи се налага изтеглянето на едновременно ипотечен и потребителски кредит.
Във всеки един от вариантите, желаещите да закупят жилище трябва да се подготвят за допълнителни разходи свързани с покупката на имот.

Колко пари да си подготвим за тези разходи?

Общото разбиране е, че всеки разход при покупка и прехвърляне на нов имот се поема от купувача, понякога е възможно и обратен вариант, разходите да се поемат от продавача, но в много редки сличаи. Затова е хубаво да уточним кой, какво ще поема още когато сме огледали и харесали дадено жилище и базирано на крайното решение да разберем дали може да се направи някакъв компромис в цената на имота. Важно е да споделим, че разходите се изчисляват върху договорената цена на имота, но не по-ниска от неговата данъчната оценка.

Кои са задължителните данъци и такси, които трябва да заплатим?

Нека започнем с такса за вписване на новия нотариален акт в Имотния регистър – изчислява се въз основа на
цената, която трябва да заплатите за имота.

На второ място като такса е Нотариална такса – изчислява се върху материалния интерес (посочената по нотариален акт цена на имота) и съгласно тарифата на нотариуса, удостоверяващ сделката. В случай че посочената цена в акта е по-ниска от данъчната оценка, то тогава таксата се изчислява на база данъчна оценка. След това следва такса за изготвяне на нотариален акт и прилежащи документи – тази процедура се заплаща по отделна тарифа. Сумата според Министерството на правосъдието, е в размер на 30 лева.
Трябва да имаме предвид и Местния данък – размерът му се определя самостоятелно от общините в България всяка
година, съгласно Закона за местните данъци и такси.

📌 Вижте как лесно и бързо да организирате финансите си през лятото тук. 

Какви допълнителни разходи може да имаме при покупка на имот?

На първо място е брокерската комисионна. В случаите, когато купуваме директно от собственик не се налага да заплащаме тази такса, но е задължителна при използването на агенция. Други допълнителни разходи са- банковите такси, в зависимост от банката, с която изберете да работите, такса за вписване на договор за поддръжка и управление в Имотния регистър, Годишна имуществена застраховка, както и тази за “Застраховка Живот”. И не на последно място всички допълнителни разходи свързани с общото състояние на имота, който закупувате, като например- нужда от довършителни работи по ремонта или пък основен ремонт ако такъв се налага както и годишните „данък сгради“ и „такса смет“.

Последвайте ни за повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси!