покупка на имот

Какви са разходите, за които трябва да се подготвим при покупка на имот?

Като говорихме и в предната ни статия „Имоти по време на инфлация“ за сега покупката на имот остава една от най-надеждните дългосрочни инвестиции. На много хора им се налага да прибегнат до ипотечен или потребителски кредит ако имат определена сума пари за самоучастие, която обаче не е достатъчна да покрие цялата цена на имота. Има и
случаи, в които желаещите да закупят жилище не разполагат с никакви спестявания и готови пари, които да вложат от тяхна страна, затова в тези случаи се налага изтеглянето на едновременно ипотечен и потребителски кредит.
Във всеки един от вариантите, желаещите да закупят жилище трябва да се подготвят за допълнителни разходи свързани с покупката на имот.

Колко пари да си подготвим за тези разходи?

Общото разбиране е, че всеки разход при покупка и прехвърляне на нов имот се поема от купувача, понякога е възможно и обратен вариант, разходите да се поемат от продавача, но в много редки сличаи. Затова е хубаво да уточним кой, какво ще поема още когато сме огледали и харесали дадено жилище и базирано на крайното решение да разберем дали може да се направи някакъв компромис в цената на имота. Важно е да споделим, че разходите се изчисляват върху договорената цена на имота, но не по-ниска от неговата данъчната оценка.

Кои са задължителните данъци и такси, които трябва да заплатим?

Нека започнем с такса за вписване на новия нотариален акт в Имотния регистър – изчислява се въз основа на
цената, която трябва да заплатите за имота.

На второ място като такса е Нотариална такса – изчислява се върху материалния интерес (посочената по нотариален акт цена на имота) и съгласно тарифата на нотариуса, удостоверяващ сделката. В случай че посочената цена в акта е по-ниска от данъчната оценка, то тогава таксата се изчислява на база данъчна оценка. След това следва такса за изготвяне на нотариален акт и прилежащи документи – тази процедура се заплаща по отделна тарифа. Сумата според Министерството на правосъдието, е в размер на 30 лева.
Трябва да имаме предвид и Местния данък – размерът му се определя самостоятелно от общините в България всяка
година, съгласно Закона за местните данъци и такси.

📌 Вижте как лесно и бързо да организирате финансите си през лятото тук. 

Какви допълнителни разходи може да имаме при покупка на имот?

На първо място е брокерската комисионна. В случаите, когато купуваме директно от собственик не се налага да заплащаме тази такса, но е задължителна при използването на агенция. Други допълнителни разходи са- банковите такси, в зависимост от банката, с която изберете да работите, такса за вписване на договор за поддръжка и управление в Имотния регистър, Годишна имуществена застраховка, както и тази за “Застраховка Живот”. И не на последно място всички допълнителни разходи свързани с общото състояние на имота, който закупувате, като например- нужда от довършителни работи по ремонта или пък основен ремонт ако такъв се налага както и годишните „данък сгради“ и „такса смет“.

Последвайте ни за повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси!

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy