Имоти по време на инфлация.

имоти инфлация

Когато настъпи инфлация, покупателната способност на парите намалява с времето. Това означава, че един лев днес няма да купи толкова стоки и услуги, колкото един лев в миналото.
Когато това се случи с активите на дадено лице, неговата собственост може да загуби стойност спрямо собствеността на други хора.
Това е така, защото когато обществото преживява инфлация, заплатите на всички стават по-малко ценни от гледна точка на покупателната способност.

📌 Вижте как да направим по-икономично пазаруването при постоянно покачващите се цени на хранителните стоки.

Инфлацията също кара активи като акции или недвижими имоти да губят част от стойността си, тъй като са обезпечени с фиатна валута (законно платежно средство, създадено с правителствен указ).
Инфлацията засяга практически всички аспекти на живота, от цените на стоките и услугите до цената на ипотеките, наемите и други дългове. В много случаи това може да унищожи спестяванията на хората, които са инвестирали в имоти, и да затрудни обикновените семейства да си позволят да закупят или наемат жилище.
Основната причина за инфлацията е увеличаването на количеството (но не и качеството) на парите в обръщение. Това се дължи главно на увеличаването на броя на отпуснатите заеми и размера на паричните средства, които хората са готови да заемат. На практика можете да се предпазите от инфлацията, като инвестирате в имоти, които обикновено запазват стойността си в периоди на инфлация.

Имайте едно наум, обаче, че доходността от недвижими имоти е намаляла през последните години.

Може да очакваме възвръщаемост от градски имот след поне 20 години. Ако все пак искате да инвестирате в недвижими имоти, побързайте, защото се очаква повишение на лихвените проценти на ипотечните кредити. Също така помислете за опции с фиксиран лихвен процент. Ако не ви достигат средства или не желаете да се ангажирате с ипотека, имате други
възможности, например частична инвестиция в доста нашумялите ритейл паркове.

Друг вариант, за който можете да помислите, е да запазите спестяванията си и да ги инвестирате в това да направите дома си по-енергийно ефективен, ако вече е енергийно независим.

По този начин ще спестите сметки за ток. Можете също така да намалите риска от инфлация, като вземете мъдри финансови решения по време на икономическа несигурност. Инфлацията е често срещано явление, което може да окаже значително влияние върху живота на обикновените хора. Най-доброто решение за вас и вашите средства е да разберете как работи инфлацията. По този начин ще знаете какви мерки е нужно да предприемете, за да я избегнете и да защитите себе си и своите инвестиции.
Последвайте ни за повече финансови и счетоводни съвети!