• Начало
  • Статии
  • Какво предвижда проектът на Бюджет 2023 за регистрираните по ДДС лица?

Какво предвижда проектът на Бюджет 2023 за регистрираните по ДДС лица?

бюджет 2023

В края на юни Министерството на финансите на Република България публикува законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, както и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Пълната информация може да бъде намерена на уебсайта на Министерството на финансите ТУК.

Законопроектът включва редица промени в данъчните и други закони. 

В тази статия ще разгледаме промените, които засягат регистрираните по ДДС лица.

Съгласно новите разпоредби, внесени в Закона за данък върху добавената стойност, член 123, параграф 10, се създава задължението за регистрираните по ЗДДС лица да декларират следните счетоводни данни към последния ден на предходния данъчен период:

  1. Общата сума на наличните парични средства в касата.

 

  1. Размерът на вземанията по разчети със собственици и персонал, когато те надвишават 10 000 лева.

 

Тези данни трябва да бъдат включени в справка-декларацията по ЗДДС, съгласно определените в Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност.

 

Допълнително, законопроектът предвижда, че в случай че лице, което предоставя ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде касов бон, получателят на услугата има право да не заплати стойността на продажбата (допълнение към член 118, параграф 1).

 

Това са някои от промените, които се очаква да бъдат въведени със законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година. Всички заинтересовани страни могат да прегледат подробностите и да се запознаят със законопроекта на уебсайта на Министерството на финансите.

 

Не забравяйте да ни последвате във Facebook, за да сте запознати с всички новости от света на счетоводството.