sv smart consult

Смяна на счетоводител- кога и как?

Ролята на счетоводителя и счетоводната къща е от ключово значение за успеха на своите клиенти, счетоводителят е човекът, които предоставя ценни финансови и данъчни съвети и по този начин една фирма може да вземе важни решения за своето бъдеще и успеваемост. Счетоводителят е този, който изготвя и поддържа финансовата документация коректна и навременна, както и в някои случаи пълен набор от счетоводни услуги, правейки го ценен актив за много бизнеси. 

В какви ситуации се налага да сменим счетоводителя на нашата фирма?

Честа причина за това може да бъде неправилната комуникация и най- вече липсата на такава. Доста хора се оплакват, че често не успяват да се свържат със счетоводителя си и не получават нужното внимание и адекватни финансови съвети, както и че някои счетоводни кантори продължават да работят по доста стари модели и не успяват бързо да се справят с дадени задачи, следователно клиентите им започват да страдат от големи забавяния. За това и е хубаво всеки да намери счетоводител, който да отговаря на неговите критерии и разбирания, за да може работния процес да върви успешно и приятно. 

Ако обмисляте смяна на счетоводната фирма, с която работите е добре да се замислите за някои фактори,

а именно доволни ли сте от нивото на обслужване, има ли добри резултати, които оправдават таксите, които плащате и ако отговорът е не, то тогава е добре да разгледате пазара и вашите алтернативни опции. В стремежа си за пестене на пари от счетоводни такси, много собственици на бизнеси допускат грешки, които могат да се окажат още по- скъпоструващи. Липсата на точни финансови отчети могат да доведат до сериозни санкции от страна на държавата. 

Кога да изберем нов счетоводител?

За много фирми краят на годината е насочен към данъчни документации и годишни финансови отчети, така че най-доброто време за смяна на счетоводител е началото на новата календарна година. Ползвайки услугите на счетоводна къща е хубаво да имате сключен договор, в който да се упоменава обхвата на работа и мерки в случай, че нещо не е наред. При смяна на счетоводител е много важно да се убедите, че цялата документация е предадена акуратно от стария счетоводител към новия. 

Ние от SV Smart Consulting можем да посрещнем адекватно нуждите на индивидуални и корпоративни клиенти от всички бизнес ниши и сфери на дейност. Предлагаме тясна експертиза в счетоводното управление на дигитални начинания, в това число малки и големи онлайн магазини, дигитални агенции, фрийлансъри и клиенти с творчески професии.