sv smart consult
  • Начало
  • Статии
  • Увеличение на заплатата, как да разговаряме с работодателя си, за да постигнем желания резултат?

Увеличение на заплатата, как да разговаряме с работодателя си, за да постигнем желания резултат?

Увеличение на заплатата
Инфлацията продължава, цените на тока, горивата и храните от първа необходимост не спират да нарастват, но за съжаление не може да кажем същото за заплатите, особено тези в частния сектор. Много често увеличение на заплатата може да бъде договорено, но как точно се постига това? Търсенето на кариерно и финансово развитие е съвсем нормално за всеки един човек, но разговорите на тази тематика могат да бъдат неловки. Подемайки тази тема,повечето хора се притесняват, че работодателят им няма да го приеме позитивно и това може да застраши работното им място и вече изградените отношения.

Подобен тип разговори не бива да влизат в графата “табу”, а трябва да бъдат ясно изразявани и дискутирани от двете страни.

Ако смятате, че моментът за повишение е настъпил и вече сте доказали вашите възможности и качества на текущата ви позиция, нашият екип ви е подготвил няколко ценни съвета, за това как да постигнете желяния резултат.

1. Убедете се, че преценката ви е обективна.

Съществуват различен типаж хора такива, които прекарват дълги години на една и съща длъжност и работодател без да са подемали темата за повишение на заплатата дори един единствен път, но и такива, които работят едва от няколко месеца, но вече са заявили ясно своето условие. Питате се кое поведение е по-правилно? Истината е някъде по средата, и двете поведения могат да се окажат неправилни, за това преди да започнете такъв разговор, убедете се, че преценката ви е обективна. В повечето фирми е прието, че такъв тип разговори могат да бъдат водени на всеки 6 месеца след първата година на назначение, но разбира се, това зависи от сферата и индивидуалната фирмена политика. Този начин е приет, защото се смята, че след като един служител има натрупан година опит на дадена роля, в даден отдел, той/тя вече е запознат напълно с естеството на работа и може да допринесе качествено за изпълнението на процесите. Съответно периодът, след който може да водим разговор за увеличение на заплатата е около година, година и половина след започване на дадено работно място без това да бъде прието негативно.

2. Подгответе се със факти доказващи вашите успехи.

Анализирайте постиженията си през изминалите месеци/ година, започнете разговора с работодателя си с ясни доказателства за това, че се справяте добре, и че допринасяте с добавена стойност за процесите на вашата фирма. Добре е да помислите и за бъдещите ви цели в компанията, за да може да покажете на работодателя си причините той да инвестира във вас. Говорете за това как сте помогнали на ваши колеги да научат повече, как не се страхувате да поемате различни проекти, които ви носят нови знания и опит, изобщо говорете за нещата, които ви отличават като професионалиста, който сте.

3. Бъдете асертивни и не подхождайте емоционално.

Започнете разговора асертивно, а не емоционално. Говорете за собствения си опит и не се сравнявайте с ваши колеги, за които сте разбрали, че са получили повишение “миналия месец”. Работодателите оценяват рационалността при водене на такъв тип разговори и ще могат да вникнат и разберат, че вашето желание за повишение изхожда от факта, че вие цените добре свършения и труд, а не просто се стремите към финансово облагодетелстване.

4. Бъдете подготвени за неуспех.

Не казваме, че вашият работодател ще ви откаже повишение въпреки безупречните ви подготовка и факти, които сте представили, но обичайно повишенията на заплатата могат да се проточат доста дълго време, фирмените бюджети също биват афектирани от инфлацията както и от много други фактори, които могат да повлияят на това да не получите желания резултат. Запазете спокойствие и добър тон, бъдете рационални, защото никога не знаете как ще се стекат обстоятелствата и как може да не получите мечтаното повишение днес, а идните месеци, когато компанията ви успее да разреши своите затрудненя.
Не забравяйте, че целите се постигат с правилна мотивация и упоритост. Не оставяйте на неуспеха да ви сломи, а успеха да ви заслепи. Вие водили ли сте разговор за повишение на заплатата и какъв беше резултата?