sv smart consult
 • Начало
 • Статии
 • Какви са изискванията ако искате да се занимавате с онлайн търговия?

Какви са изискванията ако искате да се занимавате с онлайн търговия?

онлайн търговия

В днешната статия ще отговорим на често задавани въпроси относно онлайн търговията и изискванията, свързани с тази дейност. Ако планувате да започнете свой бизнес в сферата на продажбите, то със сигурност е нужно да помислите за онлайн магазин. През 2020-та ръстът на онлайн търговията у нас е била повече от 50%, а в днесшно време индустрията продължава да расте.

Какви са изискванията ако искате да се занимавате с онлайн търговия?

 • Първото изискване е да имате регистрирана фирмата в Търговския регистър.
 • Следващото изискване е да подадете специален формуляр в НАП, включващ данни за търговеца, вид на продаваните стоки или услуги както и платформата за извършване на електронна търговия. Тази стъпка е свързана с Наредба 18 за онлайн търговията от 2006.
 • Нужно в да имате документи като общи условия на търговеца, защита на личните данни, политика за рекламация. Препоръчваме ви те да бъдат изготвени от специалист юрист. Също така, е нужно да изготвите ясна политика по кеширането на данните на уебсайта ви, т.нар. “бисквитки” (cookies), които се използват за маркетинг и анализаторски цели.
 • Законът изисква от онлайн търговците да представят пред потребителите си ясно условията, регламентиращи събирането, обработката и съхраняването на личните им данни.
 • Препоръчваме ви да се направи и юридическа оценка на електронния ви магазин. Така ще бъдете сигурни, че бизнесът ви отговаря на всички законови изисквания.
 • Като онлайн търговец сте задължени да осигурите достъп до публичната ви информация на компетентните органи и потребителите. Това включва име, адрес/седалище на управителя, ЕИК, контакти – телефон и адрес за кореспонденция, включително електронен
 • Едно от най-големите изисквания е цените на продуктите ви да бъдат ясно обявени.

Какъв тип фирма е най-подходяща за онлайн бизнес?

Добър вариант за всеки бъдещ собственик на онлайн магазин е да осъществява дейността си като собственик на ЕООД или ООД. По този начин вие можете да намалите личните финансови рискове в случай, че бизнесът ви претърпи неблагоприятен развой. Ако в момента стартирате своя онлайн магазин и планувате изграждането му е добре да регистрирате фирмата си преди да закупите услуги като домейн и хостинг. Това ще позволи разходите ви да бъдат направени от името на фирмата, а не на физическо лице.

Какви данъци дължите?

Ако изберете да търгувате онлайн като физическо лице, то вие ще дължите данък върху доходите на физическите лица в размер от 15 % за дохода, който получавате от дейността си. В случай, че регистрирате фирма, ще бъде нужно да подадете и годишен отчет за дейността. Също така, когато извършвате онлайн продажби като фирма, печалбата ви ще бъде обложена с корпоративен данък в размер на 10%.

Има няколко много важни точки, които трябва да знаете при започването на бизнес с онлайн търговия.

 • Първата точка е регистрацията на онлайн магазина ви в НАП по чл. 52м. на Наредба Н-18.
 • Следва правилното отчитане на продажбите ви. Нужно е да знаете, че за всяка продажба, която осъществявате, трябва да бъде издаван отчетен документ, който да послужи пред органите по приходите. Такъв документ може да бъде фискален/системен бон, изпратен към клиента по имейл. Можете също да изпращате документ за регистриране на продажбата, когато софтуерът, който използвате отговаря на изислкванията по чл. 52с. Можете да научите повече за изискванията ТУК.

Друг важен фактор при започване на онлай магазин е облагането на стоките и онлайн продажбите с ДДС.

Когато продавате стоки по електронен път, съгласно нормативните разпоредби вие ставате данъчно задължено лице за целите на облагането с ДДС.

От агенцията по приходите, разясняват, че: “данъчното облагане с данък върху добавената стойност (ДДС) на доставките на стоки, извършени по електронен път, не се отличава от облагането на доставките, извършени чрез традиционните способи за продажба по отношение на определяне на мястото на изпълнение и характера на доставката, данъчната основа и лицето-платец на данъка. Различие е налице по отношение на определяне на датата на данъчното събитие, която не се определя по общото правило на чл. 25, ал. 2 от ЗДДС, а по специалното правило на чл. 25, ал. 3, т. 4 от ЗДДС, съгласно което, при продажба на стоки чрез поръчка по пощата или по електронен път, данъчното събитие възниква на датата, на която доставчикът получи плащането.” Повече информация можете да видите ТУК.

Ние, от SVSmartConsulting, сме на ваше разположение при нужда от консултация преди започване на новия ви онлайн магазин, както и помощ при регистрация на фирмата ви. Не се колебайте да се свържете с нас още днес.